Арбанашки манастир "Света Богородица"

Арбанашкият манастир "Света Богородица" се намира в самото начало на село Арбанаси, приблизително на шест километра от гр. Велико Търново. До него се стига лесно с автомобил от Велико Търново в посока към град Горна Оряховица, като се  следва отбивката до село Арбанаси. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е построен през Второто българско царство. За цялостният му завършен вид е участвал патриарх Евтимий по време на години, когато България била раздвоена от братята Шишмановци. За това са доказателство плочите с изписани надписи открити, както в самата обител, така и в Патиаршеския манастир "Света Троица".


След падането на България през 1393г.под турско робство, единственно манастира "Св. Богородица" оцелява. През първите векове на османското нашествие, той се запазва като богат манастир, но по-късно опустява след постоянните атаки на кърджалиите.


През XVII – XVIII век Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е възстановен от местните жители и става девически метох. Сегашният храм е построена през 1680г., като, в началото бил енорийска църква. Следствие през 1716г. по решение на троянския монах Даниел са изградени жилищни постройки около храма и така се възстановява дейността на манастира. При последната атака на кърджалиите през 1798г. храмът претърпял сериозни поражения. През 1836г. в обителта се възишават някои нови жилищни постройки и се изгражда звънарница над портата.


Към днешна дата Арбанашкият девически метох "Св. Богородица" е постоянно работещ. Най-старата постройка в манастира е храмът "Успение Богородично", построен през 1680г. Тя има еднокорабна, безкуполна конструкция с полуцилиндрична арка. Съставлява наос, предверие към женското отделение и параклис - "Св. Троица", от северната страна. Стенописите в храма са два слоя, орнамените в наоса са от XVII век. На входа на женското отделение е изрисувана празничната сцена "Успение Богородично".


Параклисът "Св. Троица" има също две помещения - наос и предверие, които са с красиви сводове. Стенописите в параклиса са от XVII век и са едни от най-първите творби на тревненската живописна школа. Според надпис върху резбения иконостас се чете, че е дело на хаджи Димитър, Марко, на Йоан и Христо Попов и изрезбован през 1867г. На иконостаса се виждат някои интересни икони, като "Новозаветна Троица", "Богородица Пътеводителка" и "Христос Вседържател". Извън иконостаса в антрето са наредени икони от XVII-XVIII век  - "Св. Богородица с апостолите", "Св. Никола", "Йоан Кръстител" и др.

В Арбанашкия храм се пази и чудотворната икона "Св. Богородица Труеручица", която е обкантена със сребро и датира от XVIII век.
През 1762г. църквата и параклисът отново са обновени и украсени със стенописи.


В манастирския храм са запазени и някои редки реликви, като кандило с формата на яйце, изработено от сребро и оформени с плочки от злато и кандилница, дар през 1680г. от Кера, Гина и Лина. В олтара се съхраняване на голяма релефна плащеница от кадифе бордо с извезана бяла, жълта и синя коприна. На нея се отличава тялото на Исус Христос, а до него апостолите и Дева Мария. Тези древни реликви, както и други, са събрани в музея на манастира.


Повечето жилищните постройки в Арбанашкия манастир - "Св. Богородица" са построени през 1716г. През 1836г. в обителта се построяват някои нови жилищни постройки и камбанария над портата.


В Арбанашкият манастир "Света Богородица" няма възможност за преспиване и храна. Но все пак имате избор понеже повечето от къщите в Арбанаси са целогодишни отворени хотели, механи и ресторанти.
Село Арбанаси е част от 100-те туристически национални обекта, а на шест километра от Арбанашкия манастир - "Св. Богородица" се намира архитектурно-историческия комплекс "Царевец" и град Велико Търново, популярен с многобройните си музеи.