Възрожденския Търнов град

Дали посещавате града за пръв път или пък вие е любимия град, при всяка една нова визита ще откривате нещо ново.

Ако сте запленен от старата средновековна история на града и местата свързани с Българското царство, то не трябва да пропускате символа на Велико Търново – хълма “Царевец”, който се намира в източния край на града и е опасан от водите на река Янтра. Непосредствено срещу е хълма Трапезица с открити основи на седемнадесет църкви, а между тях в низината се простира Асенова махала, с църквите "Св. Димитър", “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”, както и Владишкия мост.

Мостът има каменни основи и колони с подкосно - ригелова носеща конструкция, върху която са поставени дървени дебели греди оформящи пътно платно. Проектиран и построен е през втората половина на XVII век. Мостът носи това поради близостта му със синода на Търновските митрополити, намираща се край църквата "Св.Апостоли Петър и Павел". До 1935г. е бил единственият мост намиращ се в Асенова махала, по който е преминавал пътят до село Арбанаси.  Изцяло моста е реконструиран през 1981 г., а през 1998г. е обявен за паметник на културата.

Разглеждайки забележителносттите на града, не изпускайте да посетите Катедралния храм “Рождество Богородично”, Музея на Възраждането и Учредителното събрание, намиращ се в Стария Конак, проектиран и застроен от майстор Кольо Фичето. Стария Конак е и мястото, където през 1879 г. е приета Търновската конституция, като до него  се намира  Археологическият музей.

Една разходка по калдъръма на ул.”Гурко” ще ви пренесе във Възраждането. Това е  една от емблематичните улички на стария град, която съхранява неповторимия дух на Търново. По нея са разположени много къщи накацали една върху друга, които пресъздават атмосферата на Средноковието. Те са разположени доста живописно, като основите на едните се до¬пират до покривите на другите и всичките са с изглед към река Янтра,. Няма друг град в света, където ясно да се различава уникалното съчетание на природата с архитектурата. За усещането за красота са допринесли и живущите на уличката, като са засадили всяко свободно местенце, между къщите с цветя и асми. От уличката може да стигнете до несравнимата “Сарафкина къща”, църквата “Св.Св.Константин и Елена”, както и разкошната панорама към реката и паметника на Асеневци.
 
Един от кварталите от периода на Възраждането, който няма аналог със свойто архитектурно изкуство и удивителни тесни, калдъръмени улици е “Варуша”. В него се намира “Самоводската чаршия” с много занаятчийски работилници, сувенирни дрогерии и картинни галерии; тук са църквите “Св. Никола” и “Св. Св. Кирил и Методий”, а от най-високите места на квартала може да се насладите на незаменимита панорама към целия град.

Разхождайки се по главната улица на квартала, не може да пропуснете “Къщата с маймунката”, както и родната къща на писателя Емилиян Станев. „Къщата с маймунката” е построена от майстор Колю Фичето през 1849 г. поръчана му от търговеца Никола Коюв. Постройката е разположена върху изключително труден възтесен терен с фронт около 6 м и дълбочина 15 м,  възрожденският строител е изградил триетажна сграда, чиито помещения, дрогерии и жилищна част, напълно отговаряли  на необходимостта на търговеца. Впечатление прави, че  постройката, както повечето търновски възрожденски домове имат излаз на две улички. Вътрешните помещения на приземния етаж са разположени уютно и приветливо. Дневната светлина стига до тях от прозореца на тавана на горния етаж.  Фасадата отвън е тухлен зид с изпъкнали фуги. На южната фасада под корниза е монтирана миниятурна скулптурна фигура на седнал човек, наподобяваща маймунка, която е дала и името на къщата.

Ако тръгнете по ул. Стамболийски и минете по Стамболовия мост ще се намерите до паметника на Асеневци и художествената галерия на Велико Търново. В центъра на града се издига величественно паметника „Майка България”, а в низината на хълма Света гора, който се намира южно от Царевец се намира Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”.


Ако престоят ви не е само няколко часа, възползвайте се станете свидетели на невероятния  аудио-визуален спектакъл „Звук и Светлина”  и Архитектурния-Музеен резерват “Арбанаси”.
За да бъде екскурзията ви пълна, може да осъществите пътуване до множеството уникални манастири в района или до древния римски град Никополис ад Иструм. За феновете на активния туризъм, в региона на Велико Търново може да намерите много интересни забавления и преживявания.