Патриаршеският манастир "Света Троица"

Патриаршеският манастир „Св. Троица" се намира на север на пет километра от Велико Търново върху скален масив. Килиите и параклисите за оформени от скалните пещери, като са пригодени в такива. В водените хроники от онова време манастирът „Св. Троица" е построен през 1070г. и е ръководен от епитропа Георги и неговия син Калин. Но на места има записи, че за изграждането му е от Па¬триарх Евтимий и цар Иван Шишман, за това е назован „Па¬триаршески" или „Шишманов" манастир.

Определено време е център на Търновската книжовна школа под умелата опека на Патриарх Евтимий. В олтара и дверите на храма са разкрити римски паметници с надписи от Никополис ад Иструм. Храма е напълно изграден през 1847 г. от майстор Колю Фичето, като стенописите и големите иконостасни икони на Богородица, Йоан Кръстител, Христос Вседържител, Света Троица и др. са творби на Захарий Зограф.

Църквата е разрушена при земетресение през 1913 г., като са успели да спасят само някои икони, между които и храмовата „Света Троица" от 1708 г. с надпис „Рука даскал Коста и Цоню". Предполага се, че първият е мес¬тен килиен даскал в съседното село Арбанаси. Към храма има и подземен параклис, а възстановяването на манастира в  сегашния му вид е станало през 1927 в.


Според някои историци манастира „Света Троица” е построен през 1070г., като това тяхно предположение се дължи на надпис открит при градежа на новия храм през 1847г. Според друга мълва, постницата е изградена по времето на царуването на Иван Александър от Теодосий Търновски и Патриарх Евтимий. През 1375г. монах Евтимий бил избран за патриарх в Търново и от тогава обителта се назовава Патриаршеска. Манастирът "Св. Троица" е средище на известната книжовна школа "Търновско училище". Нейно деяние е огромната правописна реформа и въведените езикови правила. В книжовнато школо получават образованието си известни творци, като Григорий Цамблак и Константин Костенечки.


След, като османците превземат Търново, Патриаршеският манастир е разграбен и сравнен с земята. През XV –XVIII век обителта е под опеката на влашки и молдовски войводи, за това свидетелстват няколко дарствени грамоти. При възстановяването на манастира през 1847г. са открити и съхранени четири грамоти от влашките войводи Иван и Стефан Кантакузин, Иван Александър Гика, Иван Ипсиланти и Иван Константин. Когато кърджалийте нахлуват в началото на XVIV век, манастира е отарашен и опустява.


Чак през 1847г., Патриаршеският манастир е възстановен с финанси на местните жители, но на един километър встрани от предишния манастир. Тогава е издигната нова църква от майстор Кольо Фичето и изрисувана от Захарий Зограф. През 1913г. голямо земетресение срива голяма част от манастира заедно с храма, от които успяват да се запазят една част от иконите и иконостаса. През 1927г. обителта е възстановена, но в променен и прост вид и архителтурата на реконструирания храм е различен от този на Кольо Фичето.


До 1946г. Патриаршеския манастир е само за мъже, когато първите монахини населяват обителта той става девически. Тогава е възстановен напълно храма и е с кръстовидна форма с три купола закрити с четириколонен аркиран полутвор и две порти. В нарктиката е поставена звънарницата която има няколко камбани и висящо клепало. В олтара и нартиката на черквата са разположени паметници от римската епоха с надписи от Никополис ад Иструм. Църквата на манастира и до сега е бял, като липсват надписите и иконописите изографисани от Захарий Зограф, за сега никой не ги е възстановил. В иконостаса на черквата се съхраняват икони, като "Св. Никола", "Св. Атанасий" и "Св. Богородица" от 1861г., "Христос Вседържател", "Новозаветна Троица", "Йоан Кръстител" и резбовани царски порти от XVIV век.


В северната част църквата се намират селскостопанските постройки, а от югоизток е входът на манастирския комплекс. В западната част на двора се мъдрят манастирските жилищни сгради и параклиса "Св. Евтимий Търновски". Още на входа на манастира има геран украсен с купол и изписан с шестокрили херувими.


В Патриаршеския манастир "Св. Троица" се пазят и някои светини, като иконите на "Архангел Михаил" от 1663г. и "Старозаветната Троица" от 1708г. изработена от местните художници Коста и Цоньо.1948г. и е вече официално девически.


Трябва да знаете, че при посещение Патриаршеския манастир "Св. Троица" не предлага нищо за хапване и настаняване, но ако сте предвидили да останете можете да си наемете стая в частна квартира или да отседнете в някой от многобройните хотели във Велико Търново и Арбанаси и да вкусите от традиционната българска кухня в приятните механи и ресторанти в едновремешен стил.


Наблизко до манастира "Св. Троица" край река Янтра е "Шишмановото кладенче", което според преданията е построено от цар Иван Шишман.